MAGIA CRĂCIUNULUI…

Miercuri, 21 decembrie, ora 12.00, biblioteca “Marin Sorescu” a  Colegiului Național “Dimitrie Cantemir”, ca o gazdă caldă și primitoare, și-a deschis larg porțile creștinești pentru a primi cum se cuvine, conform datinei, pe colindătorii mai mari sau mai mici, care să le aducă zvon dulce de bucurie și primenire. Într-un decor magic, realizat pri ingeniozitatea și dăruirea elevilor de la cercul Mâini dibace, lângă bradul cel tânăr (din hârtie migălos netezită, cât să își arate misterele dospite), oamenii de zăpadă veseli (fiindcă, deși omătul nu a vrut să se așeze, ei au luat viață din alte materiale, din respect pentru încăpățânarea motivată a Mamei-Natură), lângă coșurile pline cu daruri pentru urători și Crăciunițele rumene în obraji, oaspeți de seamă au pășit sfios. Au fost martori ai acestui demers, care s-a dorit încărcat de semnificații adânci, prof. dr. Emilia Boghiu, prof. Aliana Ifrim (directorii instituției), Ion Moraru, jurnalist, scriitorul Ștefan Epure preotul Valentin Ilie, coregraful Francisc Ienășel, prof. Mariana Suditu, prof. Carmen-Elen Paizan, prof, Luminița Ifrim, prof. Aura Ghiuș, eleva Maria Ilie și mulți alți oaspeți dragi și elevi ai colegiului.

Programul a fost deschis de cei 23 de elevi de la clasa a V-a a Colegiului Național “Dimitrie Cantemir”, prin momentul intitulat Rădăcini de colind. Ei au prezentat, pe rând,  câteva informații despre obiceiul colindatului, cu rădăcini precreștine, despre cele mai cunoscute obiceiuri și colinde pe plan național și internațional (adunate într-un PPT complex de elevul Răzvan Nuțu), finalizând prin interpretarea vocal-instrumentală a colindei “Deschide ușa, creștine!” (Maria Grava și George Cojocaru).

Au continuat programul elevele clasei a IX-a G (coordonată de d-na bibliotecar Veronica Boros) și a clasei a X-a F (îndrumată de prof. diriginte Aura Ghiuș), care au dat glas celor mai simple și mai curate colinde strămoșești.

Activitatea s-a încheiat prin prezentarea volumului de debut al tinerei Maria Ilie, elevă a Colegiului Național “Dimitrie Cantemir”, care a primit de la părinții săi, ca dar spiritual, odată cu împlinirea celor 18 ani de existență,  lucrarea Frânturi de cer, care cuprinde  confesiunile sale versificate în raport cu diferite aspecte ale existenței, iar de la oameni dragi și prieteni ai cărților,un cadru deosebit pentru a-și face auzită vocea literelor.

Gazda evenimentului, d-na Veronica Boros, împreună cu ajutoarele sale, Crăciunițele și cei doi eleganți prezentatori Mihai Ochian și Valentin Lupu, au împărțit elevilor implicați în organizarea activității diplome, covrigi, fructe și pachete cu dulciuri.

Această activitate,cu titlul MAGIA CRĂCIUNULUI, este consemnată în planul managerial al bibliotecii “Marin Sorescu”, consacrând în formă artistică, legătura dintre tradiție și tinerii în formare, prin spațiul sacru al cărților..

Organizator, bibliotecar Veronica Boros.

Coordonatorul activității, prof. Adina Mitroiu